Ya Allah Sembuhkanlah Penyakit Ibuku

Ya Allah Sembuhkanlah Penyakit Ibuku

oleh Mohd Isa pada July 18, 2010

Salam sejahtera dan salam 1Malaysia, semoga korang semua berada di dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Terlebih dahulu aku ingin memohon ampun dan maaf di atas kelewatan aku mengemaskini Blog Mohd Isa ini di atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Pertama sekali aku ingin memaklumkan bahawa entri aku pada kali ini tidaklah berbentuk SEO, tips, tutorial dan sebagainya. Entri aku pada kali ini adalah sebuah entri yang agak peribadi mengenai masalah di dalam kehidupan aku. Sebenarnya agak berat juga bagi aku untuk mengarang entri ini. Kerana berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya.

Itulah yang sedang dihadapi oleh ibu kesayanganku, rasanya sudah hampir sebulan ibu aku menghadapi keadaan yang amat membimbangkan aku. Sakit, itulah luahan yang sering aku dengar dari mulut ibuku. Bila dibawa ke doktor, doktok hanya memaklumkan bahawa ibuku terkena gastrik.

Jika ianya gastrik, mengapa ibuku tidak dapat tidur dengan lena. Ubat yang diberi juga tidak memberikan kesan apa-apa, malah hampir setiap pagi ibuku akan memanggil aku untuk menyapukan minyak di badannya. Itu sepanjang aku berada di kampung, tapi bila aku balik ke Perlis. Adik-adik bersekolah, abah pula kerja dan adik yang tidak bekerja pula kurang sihat. Siapa yang akan jaga ibuku?

Menitis air mata aku setiap kali mengenangkan penderitaan yang ditanggung oleh ibuku, hanya doa sahaja yang mampu aku lafazkan ketika ini. Semoga Allah dapat mengurangkan derita ibuku, semoga ibuku cepat sembuh.

Ya Allah, hambaMu memohon kepadaMu ya Allah. Sembuhkanlah penyakit ibu hambaMu ini ya Allah, aku tidak sanggup melihat penderitaan yang dihadapi oleh ibuku ya Allah. HambaMu merayu kepadaMu ya Allah, berikanlah kesejahteraan kepada ibuku ya Allah. Aku pohon kepadaMu ya Allah, jauhilah ibuku daripada segala penyakit ya Allah. Aku amat menyayangi ibuku ya Allah…

Doa dan tangisan aku belum cukup untuk menyembuhkan ibuku, aku berharap agar rakan-rakan yang membaca entri ini sudi mendoakan kesejahteraan ibuku. Agar ibuku cepat sembuh seperti sediakala. Terima kasih.

Jadi pembaca kami! 

Pengarang...

Blogging With Passion - Menulis blog sekadar hobi dan bukannya sepenuh masa. Berkongsi dan mendatangkan hasil. Terima kasih.

49 komen… baca komen di bawah atau tambah komen

Loq 18 July 2010 at 7:09 pm

Semoga penyakit si ibu sembuh secepat mungkin.Amin
Loq recently posted..Model Seksi Dalam Iklan Axe

Reply

Mohd Isa 18 July 2010 at 9:02 pm

Mudah-mudahan begitulah hendaknya. Amin

Reply

nenek 18 July 2010 at 7:48 pm

same2 la kite bdoa agar ibu isa cpt sihat
nenek recently posted..bila twister libas unimap

Reply

Mohd Isa 18 July 2010 at 9:10 pm

terima kasih.

Reply

fahmi ibrahim 18 July 2010 at 8:52 pm

Banyakkan doa… Moga Allah membantu. Buat la air ‘tawar’ sediri. Baca yaasin pn cukup dah pada air tu.
fahmi ibrahim recently posted..400 satu angka yang besar tapi…

Reply

Mohd Isa 18 July 2010 at 9:11 pm

InsyaAllah, mudah-mudahan ibuku cepat sembuh.

Reply

rusliesophian 18 July 2010 at 9:34 pm

Salam,
Seorang ibu adalah segala2nya dalam hidup kita. Saya pernah alami situasi seperti sdra ini. Jaga dan rawatlah beliau sebaik mungkin dan dengan apa saja daya upaya kita. Insya-Allah mudah2an dengan izin Allah s.w.t. ibu sdra akan cepat sembuh. Hadiahkan bacaan surah Yassin di sisinya kerana bacaan dari seorang anak akan tenangkan hati beliau.
rusliesophian recently posted..Talian Hayat

Reply

Mohd Isa 18 July 2010 at 11:35 pm

Terima kasih diucapkan, insyaAllah saya akan cuba sebaik mungkin dan apa yang termampu. Kerana saya amat menyayangi ibu saya. Terima kasih sekali lagi atas nasihat yang saudara berikan.

Reply

hafidz 18 July 2010 at 11:09 pm

Ya Allah, kau sembuhkan ibu Mohd Isa agar ia sihat seperti sediakala, amin.
Banyakkan berdoa ya, bro.
hafidz recently posted..Kord Gitar – DJ Fuzz &amp Malique feat Salam Cerita Kedai Kopi

Reply

Mohd Isa 18 July 2010 at 11:38 pm

Terima kasih bro, insyaAllah aku akan sentiasa berdoa untuk kesejahteraan ibuku. Hanya Allah sahaja yang tahu bahawa aku amat menyayangi ibuku.

Reply

luth textile 19 July 2010 at 1:35 am

amin. moga cepat sihat mak hang isa. haritu pg rumah hang ok je.

eh btw, kenal tak mito budak taman hang?
dia tu la kawan lama aku yg aku cari dulu tu
luth textile recently posted..4 Perkara yang perlu lakukan setelah dapat lesen memandu!

Reply

mohdisa 19 July 2010 at 7:19 am

insyaAllah, mudah-mudahan begitulah hendaknya.

mito? kenal, dia dah pindah penang baliklah. nanti aku cuba dapatkan no contact dia. kalau raya, aku jumpalah dia. kampung dia kat parit buntar.
mohdisa recently posted..Ya Allah Sembuhkanlah Penyakit Ibuku

Reply

zaryl 19 July 2010 at 1:47 am

banyakknlah bersabar bro. kuatkan semangat. usaha cari jalan untuk pulihkan sakit ibu… aku doakan yg sebaik2nya utk ko dan family.
zaryl recently posted..The Expendables- Filem Aksi Dibarisi Pelakon-pelakon Hebat Hollywood

Reply

mohdisa 19 July 2010 at 7:22 am

insyaAllah bro, terima kasih atas nasihat yang diberikan. terima kasih atas doa yang dilimpahkan. moga Allah dapat membalasnya. amin
mohdisa recently posted..Ya Allah Sembuhkanlah Penyakit Ibuku

Reply

azizan4444 19 July 2010 at 4:59 am

kalau x ok dengan perubatan moden bole try dengan perubatan tradisional bro..yang penting ikhtiar dan doa..

moga mak ko cepat sembuh..amin
azizan4444 recently posted..Kebahagiaan Dalam Perpisahan bukan lagu tema piala dunia 2010

Reply

mohdisa 19 July 2010 at 7:25 am

dua-dua dah cuba, sekarang ni banyak dengan perubatan tradisional. mungkin mengambil sedikit lagi masa untuk pulih. insyaAllah. terima kasih.
mohdisa recently posted..Ya Allah Sembuhkanlah Penyakit Ibuku

Reply

lazaac 19 July 2010 at 9:03 am

semoga ibumu cepat sembuh… semoga mohdisa tabah menghadapi saat2 sukar seperti ini.. amin..
lazaac recently posted..Minta Maaf Re-Coding Lazaacs Blog In Progress

Reply

Mohd Isa 19 July 2010 at 8:52 pm

terima kasih bro, mudah-mudahan begitulah hendaknya. insyaAllah aku akan menjadi lebih tabah.

Reply

Ali ridha 19 July 2010 at 10:15 am

semoga cepat sembuh….Amin……………….
Ali ridha recently posted..Pasal ape al-alridhacom

Reply

Mohd Isa 19 July 2010 at 8:53 pm

terima kasih ali…

Reply

eiyda 19 July 2010 at 12:22 pm

ujian dr Allah tu Is..kita kn banyak doa dan usaha….is bnyk sabar yer..mudah mudahan mak is cepat sembuh..Amin..

Reply

Mohd Isa 19 July 2010 at 8:55 pm

insyaAllah, mudah-mudahan mak is cepat sembuh. thanks ida.

Reply

naz 19 July 2010 at 5:47 pm

aku doakan semoga ibu ko cepat sembuh & dapat pulih kembali seperti sediakala. amin :)
naz recently posted..Fiverr – “Saya Akan Buat Apa Saja Untuk 5 Dollar!”

Reply

Mohd Isa 19 July 2010 at 8:59 pm

thank naz, semoga mak aku cepat sembuh. aku tak sanggup melihat penderitaan mak aku. hope ko pun faham perasaan aku sekarang ni.

Reply

naz 19 July 2010 at 9:33 pm

aku faham perasaan ko bro :D
naz recently posted..Fiverr – “Saya Akan Buat Apa Saja Untuk 5 Dollar!”

Reply

Mohd Isa 20 July 2010 at 8:41 am

terima kasih bro, bz ko skg yerk. pasal theme yg ko nak kasi aritu, apa citer?

Reply

aizuddin 19 July 2010 at 8:30 pm

semoga ibu ko cepat sembuh bro..sedih jugak baca entri ni..
aizuddin recently posted..Pengalaman Memenatkan Di Singapura

Reply

Mohd Isa 19 July 2010 at 9:00 pm

thanks bro, aku pun tak tahu nak luahkan macam mana lagi.

Reply

Syafrizal 19 July 2010 at 10:17 pm

berdoa dan amalkan ayat-ayat Ruqyah
Insya Allah sembuh…
Syafrizal recently posted..Perasmian RFC Kangar Di TV1

Reply

Mohd Isa 20 July 2010 at 8:43 am

terima kasih bro, insyaAllah aku cuba amalkan ayat-ayat tersebut.

Reply

mancai 20 July 2010 at 1:02 am

salam, semoga segera sembuh mudah2an.. amin

Reply

Mohd Isa 20 July 2010 at 8:44 am

terima kasih bro, mudah-mudahan begitulah hendaknya. amin

Reply

Wan Perlis 20 July 2010 at 9:28 pm

tersentuh
dah buat pemeriksaan lanjut? apa kata doctor
byk2 berdoa
Wan Perlis recently posted..Forum Pilihan

Reply

mohdisa 21 July 2010 at 7:12 pm

terima kasih wan, baru sebentar tadi abah aku call.
sekarang mak aku ditahan di wad hospital taiping.
sekarang ni aku hanya mampu berdoa sahaja agar mak aku cepat sembuh.
mohdisa recently posted..Ilusi Slot Akasia TV3

Reply

Nine 21 July 2010 at 11:33 am

Salam Isa, semoga ibu ko cepat sembuh Isa yer, gastrik ker, yang lain tak check ? ko try bawak ibu ko ke swasta or cara tradisional..sebab gastrik tak silap aku kejap jer..

takpe doa n ikhtiar , insyaAllah ibu ko akan sembuh nanti…

kalo aku jadi ko , aku pun gelisah gak la..kasih sayang ibu kat kita masa jaga kita kecik2, susah payah dia jaga kita.dah besar kita lak bantu ibu kita …sifat ko bagus Isa ..
Nine recently posted..Response cached until Wed 21 @ 5:12 GMT (Refreshes in 35 Minutes)

Reply

Mohd Isa 21 July 2010 at 7:26 pm

salam, ntah la nine. kalau berubat tradisional dah macam2 jenis org mak aku g jumpa. tp still sama, td abah aku call. mak aku masuk wad semalam.

itulah nine, tak tenang aku dibuatnya bila mak aku sakit. skg ni aku hanya mampu berdoa dan terus berdoa agar mak aku cepat sembuh.

terima kasih nine.

Reply

wazy 23 July 2010 at 12:05 pm

Semoga Ibu bro cepat sembuh yer,teruskan berdoa
wazy recently posted..Apabila Bos Sengal…

Reply

Mohd Isa 23 July 2010 at 2:20 pm

InsyaAllah, mudah-mudahan begitulah hendaknya. Semoga ibuku cepat sembuh.

Reply

tpinky 25 July 2010 at 1:00 pm

Salam ziarah……
tersentuh rasa bila baca entri awk ni…
begitu lah kita sbg anak kan..rasa pedih jiwa bila melihat mak merintih kesakitan depan mata… Nak jaga, tapi disebabkan komitmen kerja, kita terpaksa menahan rasa. Apapun sy doakan agar ibu awak cepat sembuh.. Minta doa sungguh2 pada Allah..Jangan lupa untuk bawa berubat ke Klinik.. Sy pun pernah juga sekali tu mak sakit terkena jangkitan cikukunya (ntah btl ka tidak ejaan tuh)..mak tak dapat nak bangun.. badan lenguh2..ingatkan dah lumpuh time tu .sedih sangat :-(..bgi sy yg penah merasa melahirkan, agak cepat beremosi tapi hanya dapat memanjatkan doa, disamping kerap membacakan surah yassin setiap lepas solat maghrib dan solat subuh….

Mudahan Allah cepat sembuhkan ibu awk..
tpinky recently posted..Majalah Solusi – Panduan Hidup Bersyariat

Reply

Mohd Isa 25 July 2010 at 1:32 pm

terima kasih tpinky, sy juga turut bersimpati dengan cerita awk. apa-apa pun terima kasih atas perkongsian dan nasihat yang diberikan. insyaAllah sy akan sentiasa berdoa agar ibu sy cepat sembuh. terima kasih sekali lagi.

Reply

tpinky 25 July 2010 at 2:22 pm

it’s ok dear friend….
sy tak layak menasihat.. sy skdr sharing..sharing is caring …
awk kena tabah… jgn putus untuk panjatkan doa.. kalau tak keberatan sape nama ibu.. mudahan dengan doa yang menyebut namanya, lebih afdhal kan…InsyaAllah..
tpinky recently posted..Majalah Solusi – Panduan Hidup Bersyariat

Reply

Mohd Isa 25 July 2010 at 4:25 pm

terima kasih sekali lagi, nama ibu hajar bt nordin.
insyaAllah.

Reply

tpinky 25 July 2010 at 10:20 pm

Alhamdulillah.. awk mmg anak yg baik..
Mudahan ibu awk cepat sembuh…
tpinky recently posted..Majalah Solusi – Panduan Hidup Bersyariat

Mus 27 July 2010 at 12:50 am

apa perkembangan sekarang bro!!
banyakkan bersabar!
Mus recently posted..Setahun Hampir Berlalu- Kau Pergi Meninggalkan Kami

Reply

Mohd Isa 27 July 2010 at 9:17 am

entahlah bro, tak tahu nak cakap macam mana lagi.
baru-baru ni ada mesej dengan adik di kampung.
keadaan still sama, berserah kepada Allah.

Reply

amry 16 September 2010 at 1:45 am

ada kawan kat parit buntar….mak masud wad taiping…2 2 tu area saya bro…saya kat tengah2.. bro orang mana ni? mungkin kita boleh jumpa dan saya bantu
amry recently posted..Masih Tak Percaya Dengan HyprobulkSMS

Reply

nurmisnan 31 December 2010 at 11:24 pm

Assalamualaikum.. insyaAllah perbanyakkan doa

ada minum susu ker setiap pagi??
cuba hindarkan dahulu..
dan elakkan dari makan lambat
nanti aku cuba sertakan doa gastrik..
mudah2an banyak membantu
nurmisnan recently posted..Adusss!!!! control hancem ler

Reply

Mohd Isa 1 January 2011 at 12:47 am

waalaikumussalam…memang tak boleh minum susu ke pagi2? insyaAllah, saya akan maklumkan kepada ibu saya.

Reply

meme wibowo 3 August 2011 at 8:23 pm

semoga cepat sembuh.

Reply

Hantar Komen

CommentLuv badge

Sebelum:

Selepas: