lifestyle khasiat bawang putih

Khasiat Bawang Putih

oleh Mohd Isa pada December 13, 2012

Khasiat bawang putih atau nama botaninya Allium Sativum terhadap kesihatan telah diperakui sejak dahlu lagi. Pasti ada yang sudah mengetahuinya, kelebihan atau manfaat bawang putih itu sendiri. Tidak kira dari segi makanan dan sebaliknya.

Khasiat Bawang Putih Terhadap Jantung

Bawang Putih
Paling utama sekali ialah dari segi kesihatan, satu kajian telah menunjukkan sebatian yang diproses sel-sel darah merah dari bawang putih dihadamkan dan bertukar sebagai sel hidrogen sulfida di mana ia melegakan saluran darah dan meningkatkan aliran darah.

Oleh yang demikian, pengambilan bawang putih mampu meningkatkan bekalan semula jadi kimia dalam badan dan berperanan mengurangkan risiko penyakit jantung. Terdapat pelbagai kajian yang telah dilakukan oleh penyelidik yang menunjukkan pelbagai keputusan yang berbeza mengenai khasiat bawang putih.

Sebagai contoh, beberapa kajian telah menemui beberapa manfaat, tetapi dalam satu kajian berasingan pula menunjukkan khasiatnya untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. Dalam kajian oleh penyelidik Benavides Gloria dari Universiti Alabama di Birmingham telah menganalisis kesan jus yang diekstrak daripada bawang putih pada sel darah merah manusia di dalam makmal.

Beliau mendapati sel-sel darah merah dengan serta-merta mula menghasilkan hidrogen sulfida selepas mendapat dos kecil bawang putih. Jumlah bawang putih yang diuji di makmal adalah lebih kurang sama dengan dua ulas bawang putih untuk orang dewasa biasa.

Ujian selanjutnya menunjukkan tindak balas kimia utama yang berlaku kepada membran sel-sel darah merah, tetapi sejumlah kecil hidrogen sulfida juga dihasilkan dalam sel.

Beberapa tumbuhan selain daripada bawang putih mengandungi blok binaan hidrogen sulfida untuk memberi manfaat kesihatan dan para penyelidik mengatakan bawang putih adalah satu-satunya bahan yang biasa digunakan dalam diet manusia.

Ini menunjukkan bahawa khasiat bawang putih mampu mengurangkan risiko penyakit jantung. Melancarkan aliran darah dalam badan serta memberikan kecergasan kepada tubuh badan.

Mungkin ada di antara kita tidak gemar memakan makanan yang mempunyai bawang putih, jika ada pun pasti diasingkan. Mungkin sekarang anda boleh mula memakan bawang putih setelah mengetahui apa itu khasiat bawang putih di atas.

Khasiat Bawang Putih

Jadi pembaca kami! 

Pengarang...

Blogging With Passion - Menulis blog sekadar hobi dan bukannya sepenuh masa. Berkongsi dan mendatangkan hasil. Terima kasih.

6 komen… baca komen di bawah atau tambah komen

Wayang 15 December 2012 at 1:37 am

wah, terbaiklah. aku suka makan bawang putih, tambah-tambah pula dimasak dengan masakan kicap. terbaiklah!
Wayang recently posted..Gambar Resepsi Farid Kamil & Diana Danielle di Tasik Darul Aman

Reply

Mohd Isa 15 December 2012 at 1:38 am

tahu takpa, khasiat bawang putih memang mantap dan sedap sekali dalam masakan. :)

Reply

titan 19 December 2012 at 8:14 pm

bawang memang aku suka makan. hehe..
titan recently posted..Perangai orang gemuk yang aku tak suka..

Reply

Mohd Isa 21 December 2012 at 4:17 pm

samalah, tambah plak kena bawang besar. makan dengan laksa plak. pergh!

Reply

titan 25 December 2012 at 10:36 pm

bawang besar, makan camtu aje pun dah sedappp..
titan recently posted..iPhone 5 gadget impian – Ditunda pulak.

Reply

Mohd Isa 27 December 2012 at 12:39 pm

tahu takpa, tapi serius. aku suka letak bawang banyak-banyak dalam laksa. :p

Reply

Hantar Komen

CommentLuv badge

Sebelum:

Selepas: