Facebook Hackers

Akaun Facebook Kena Hack

oleh Mohd Isa pada January 12, 2011

Terkejut, itulah yang reaksi pertama saya apabila tiba-tiba paparan “You are not login” terkeluar daripada pelayar laman Facebook saya. Nak kata saya login akaun Facebook saya di komputer lain atau smartphone, tiada pula. Ini pasti ada orang lain yang cuba login akaun Facebook saya.

Pasti akaun Facebook saya cuba digodam oleh penggodam a.k.a Hackers! Cepat-cepat saya cuba login kembali akaun Facebook saya dan secara tiba-tiba Facebook meminta saya untuk membuat pengesahan (verify) semula melalui nombor telefon yang telah didaftarkan. Saya pun memasukan nombor telefon saya yang dikehendaki untuk mendapatkan nombor pin pengesahan.

Setelah memasukan nombor pin tersebut, pihak Facebook telah menyatakan bahawa akaun saya telah diakses (login) daripada kawasan yang tidak pernah saya akses Facebook. Gambar di bawah menunjukkan kawasan yang telah dinyatakan oleh Facebook, di mana akaun saya cuba digodam.

Akaun Facebook Kena Hack
Ternyata saya belum pernah sampai Switzerland kot, paling jauh pun saya pernah pergi China. Itupun tak buka Facebook lansung, maklumlah banyak aktiviti lain yang perlu saya jalankan di sana. Kemudian saya terpaksa menukar kata laluan (password) yang baru, kali ini dengan lebih panjang dengan 24 aksara.

Kalau kena godam lagi tak tahulah nak letak panjang mana lagi, memang seorang Facebook Hacker yang tegarlah jawabnya. Apa-apa pun saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Facebook, sistem keselamatan anda memang terbaik. Tapi yang peliknya, ada apa dengan Facebook saya hingga hendak digodam?

Jadi pembaca kami! 

Pengarang...

Blogging With Passion - Menulis blog sekadar hobi dan bukannya sepenuh masa. Berkongsi dan mendatangkan hasil. Terima kasih.

79 komen… baca komen di bawah atau tambah komen

ChuyRy 12 January 2011 at 8:33 am

wooh! mmg bagus la security dia..

bila masa ko g Switzerland? X ajak pon..hahaha
ChuyRy recently posted..Handphone Fair &amp Selipar Jatuh Tengah Jalan Raya!

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 3:55 pm

haha, memang terbaiklah. kalau ada benda mencurigakan, automatik dia logout akaun kita. lepas tu kita kena login dan wat pengesahan semula.

haha, tahu takpa. bertuah kalau aku dpt g sana, pasti ada ole2 utk korg klu aku g. hehe

Reply

RedBoys 12 January 2011 at 7:21 pm

jangan lupa ole2 untuk aku. haha
RedBoys recently posted..Sinopsis Filem Khurafat

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 9:39 pm

haha…tunggu la sampai berjanggut…tak mampu kot aku nak g sana. :P

Reply

Kujie 12 January 2011 at 8:41 am

huh! seriaunya…. walau tak aktif bersosial di facebook tapi akaun kita boleh disalahgunakan
Kujie recently posted..Jangan siakan backlink CommentLuv anda

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 3:56 pm

tahu takpa kak jie, kalau disalahgunakan. memang buruklah nama kita nanti.

Reply

Bro Framestone 12 January 2011 at 8:51 am

hampir2 ek….

fuhhhh selamat he…23x bro belum pernah lagi.. tapi akakun blog pernah la di hack
Bro Framestone recently posted..11-01-11 Tarikh Hari Ini

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 3:58 pm

itulah, kalau tak memang risaulah dibuatnya. blog belum pernah lagi, hopefully jgnlah. hehe

Reply

wandisini 12 January 2011 at 8:52 am

dasyat lah…serius bahaya ni. nanti ada orang akan menyamar sebagai ko. guna id ko, bukak group yang bukan-bukan ke, kutuk menteri, kutuk cikgu sekolah ke, ko lak yang ditahan.

munkin ko femes kat Switzerland ;)

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 4:01 pm

tahu takpa, cuak gak aku dibuatnya. tak pasal2 aku plak kena sumbat dalam ISA. haha

pergh, bertuah kalau femes sampai ke sana. haha

Reply

Cikgu Hairul 12 January 2011 at 9:18 am

Macam-macam boleh buat dgn akaun fb kita. Ugut orang, ugut menteri, buat fanpage kutuk orang kenamaan. Fuhhh berat tu.
Cikgu Hairul recently posted..Tips SEO Bagi Menaikkan Page Rank

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 4:02 pm

tahu takpa, bahaya juga kalau akaun facebook kita dihack.

Reply

RedBoys 12 January 2011 at 7:24 pm

femes terus la. blog pun terus naik uv. huhu
RedBoys recently posted..Sinopsis Filem Khurafat

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 9:41 pm

tahi mu, femes benda tak baik buat apa. apo ler. hehe

Reply

Wan Perlis 12 January 2011 at 10:15 am

pesbuk ada pernah di akses dari indon.terus tukaq password

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 4:05 pm

sejak bila ko pegi indon? tak ajak aku pun. haha, panjang mana password ko. aku yg ni kot dalam sejarah aku pakai password panjang. haha

Reply

RedBoys 12 January 2011 at 7:26 pm

haha. aku nak pi juga indon. tu le. panjang gila. sampai 24 aksara. haha. terbaik
RedBoys recently posted..Sinopsis Filem Khurafat

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 9:43 pm

ko nak g indon watpe? semata-mata nak online kat sana je ke? hehe, tahu takpa. kalau kena hack gak aku tak tau la. :)

Reply

Kreuger 12 January 2011 at 11:32 am

aku selalu gak kene macam ni. ni sebab kalau kita ade accept application FB. same je macam application twitter. kebanyakkan aplikasi ni dicipta untuk tujuan yang salah. sila berhati-hati dengan login FB atau login twitter punye application.
Kreuger recently posted..Panggilan kecemasan Maran – Kuala Lumpur

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 4:07 pm

untuk application FB memang aku jarang allow, kebanyakkan daripada Twitter lah, maybe email aku sama dengan Twitter. kalau macam ni kena pakai email yg berasinganlah jawabnya.

Reply

Affan 12 January 2011 at 11:34 am

bagi aku, facebook security die terletak kat email.
kalau orang taktau email facebook ko, sampai bila2 pun die takkan boleh hack. boleh juga die nak dapatkan password ko dengan gunakan email ko yang lain, tapi mungkin susah sikit. hehe

kalau dapat email, macam2 boleh buat, nak buat phishing, nak hantar trojan etc.

Ramai orang aku perasan, letak email yang digunakan untuk login facebook di bahagian info di fb. Camne aku tau?
Aku copy email tu, paste kat bahagian search, keluar lah profile orang tu. Senang kan? Tapi nak hack bukan senang.

Nak login facebook cuma kena ada dua benda, email dan password.
So sekarang, email dah ada. Tinggal password. Try lah buat social engineering, kemungkinan nak dapat password tu memang ada.
Affan recently posted..Contest antara Blogger- Sebuah Pandangan

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 4:10 pm

untuk email mmg aku hide, takda sapa boleh nampak email aku kat FB. tapi mungkin dia dapat email aku daripada aplikasi yg kita benarkan melalui FB atau Twitter macam bro Azman Ishak cakap. aku selalu pakai email berlainan untuk lain2 akaun, cuma FB dan Twitter email yang sama.

Reply

Affan 12 January 2011 at 8:27 pm

owh betul gak tu.
kena cek gak benda.
haritu kak yanmieonline cakap die selalu follow orang secara automatik. last2 aku ada mintak die revoke access ke akaun twitter die dari applications yg mengarut ngarut hehe
Affan recently posted..Contest antara Blogger- Sebuah Pandangan

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 10:02 pm

follow secara automatik? tak bahaya ke? lagi bahayakan? cakap pasal applications twitter ni, bro tahu tak applications apa untuk retweet automatik dengan pilih keyword utk tweet?

Reply

Affan 12 January 2011 at 11:59 pm

apps camne tu?
ada gak org2 SEO aku follow, die tukarkan tajuk entry kepada hashtag. camtu ke maksud ko
Affan recently posted..Contest antara Blogger- Sebuah Pandangan

Mohd Isa 13 January 2011 at 5:11 am

hashtag macam mana yerk? ko ada follow white merpati tak? dia macam auto update status, tp aku tak tahulah di auto macam mana. sbb setiap kali aku update blog, dia automatik RT tweet update blog aku. takkan dia rajin nak isi twitterfeed kot.

Reply

syahrilhafiz 12 January 2011 at 1:56 pm

hoho, aku dah pernah kena
tapi tak buat pun entri..;D
dan2 ar tukar password terus..ala ada apa sangat FB aku tuh
kalau fan gila2 kat aku ni pun tak payah nak hack kan..haha

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 4:14 pm

haha, ada apa dgn FB. bila ko dah ada akaun FB, ko akan menghadapi risiko bahawa akaun ko mungkin akan disalah gunakan. macam komen2 kat atas, kritik ahli politiklah, kutuk sultan. pastu masuk jail. ko nak? hehe

Reply

Izral 12 January 2011 at 3:15 pm

kwn aku pernah kena..
abes pic dia kena delete..

last2 aku jgak yg susah sbb nk kena upload blk pic dia..
kwn aku ni x reti nk upload/download.. setakat guna basic2 je..

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 4:16 pm

lol, smpi camtu sekali. bek suh kawan ko jgn guna. haha

Reply

Izral 13 January 2011 at 12:22 am

x leh jgak.. sume org da facebook.. dia x da mesti lah pelik..
aku dah tegur jgn lyn sgt org fanatik bola.. tu lah akibatnya.. acc fb kena hack..

Reply

Mohd Isa 13 January 2011 at 5:15 am

kalau ada FB, tp tak reti guna masalah gak. erk, apa kena mengena dgn org fanatik bola dengan hack?

Reply

Izral 13 January 2011 at 5:44 am

dah cam trend skg.. x guna pun dah ketinggalan. ada sanggup beli laptop sbb nk ber fb je.
Tgk lah berapa ramai dah set homepage ke FB..

Ala pasal bola Malaysia vs Indonesia br ni lah.. Dia salah join group..

Mohd Isa 13 January 2011 at 7:12 am

oic, biasalah tu. org kita, kadang beli benda yg tak menjadi keperluan. tetapi menjadi ikutan, orang ada fb. kita pun nak ada fb. maklumlah, semua benda ada positif dan negatifnya.

kira org indonesia hack la ni yerk, jgn memain dgn orang indonesia. dorg byk hackers tau, bab it ni. aku rasa dorg lebih maju daripada kita. hehe

Reply

Izral 13 January 2011 at 6:19 pm

tu lah aku dah ckp kat dia.. xnk percaya indonesia lg terer dr kita..

indonesia mmg lebih maju it dr kita.
byk jgak OSS diorang tolong bangunkan.. kita je x tau.

-OSS = Open Source Software

Mohd Isa 14 January 2011 at 7:17 am

tahu takpa, aku dah byk kot jumpa pakar2 dari indonesia dalam internet ni. kalau tidak, masakan bahasa indonesia ada dalam adsense. cari malay memang tak jumpalah.

Reply

Nasrul Hanis 12 January 2011 at 7:15 pm

pergh.. mimpi ngeri siot.. pernah sekali blog wordpress dihack.. kena sentiasa berhati2 dengan hackers ni.. tapi tak dinafikan security facebook memang bagus..

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 9:34 pm

hoho, jgnlah blog aku kena hack sudah. mau gelabah dibuatnya. yurp, nasib baik sistem keselamatan Facebook di tahap yang baik. kalau tak, tak pasal2 akaun Facebook aku di salah guna.

Reply

RedBoys 12 January 2011 at 7:30 pm

terus terang aku cakap. aku pernah kena gak. bukan sekejap. lama. berkali-kali aku try tukar password dan apabila sampai ke step 4 or 5 (lupa2 ingat), terus di shut down lappy aku.

sampai satu saat aku buka guna google chrome (aku selalu guna mozilla je). terus boleh sekali jalan je. takut gila masa tu. yelah. macam2 benda hacker boleh buat. harap2 lepas ni tak kena lagilah.

aku kena kat oversea juga rasanya (melalui map fb bg tu). huhu
RedBoys recently posted..Sinopsis Filem Khurafat

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 9:47 pm

pergh, lagi ngeri pengalaman macam tu. ko pernah save password ko kat mozilla ke? maybe hack melalui backdoor, ataupun mozilla ko sudah kena malware. hurm

Reply

RedBoys 12 January 2011 at 11:28 pm

tak pernah save pun kat mozilla. mungkin juga. dan harap benda macam ni takkan berulang lagi. takut gila.
RedBoys recently posted..8 Sikap Lelaki Yang Perlu Diubah

Reply

Mohd Isa 13 January 2011 at 5:07 am

itulah, kadang2 hackers ni suka guna cara backdoor untuk dapatkan maklumat akaun kita. tu yang paling aku risau.

Reply

Ramdzi 12 January 2011 at 8:27 pm

maybe hacker tu nak test system security facebook kot.. n dia pilih target secara random.. huhu..
Ramdzi recently posted..Bakat Terpendam Akan Terserlah

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 9:54 pm

haha, bukan test la bro. mmg dah byk akaun kena hack melalui smartphone. sudah byk akaun yg kena hack.

Reply

suarapeople 12 January 2011 at 8:35 pm

perghhh terbaaek!!!
suarapeople recently posted..Payu Dara Panjangkan Usia Lelaki – Lucah ke

Reply

Mohd Isa 12 January 2011 at 10:00 pm

ops, apa yg terbaiknya?

Reply

deCrewz 13 January 2011 at 5:13 am

Bila sesuatu tu dah meletup topnya, mulalah org nak buat macam2..

p/s : nak bljr jugak la ilmu godam nih..hu3
deCrewz recently posted..Hati-Hati – JPJ Dimana-Mana Ceruk Jalan

Reply

Mohd Isa 14 January 2011 at 7:08 am

haha, biasalah tu bro. kalau kita tak berhati-hati. memang cari nahaslah jawabnya. kalau nak belajar ilmu godam, cari je forum dak2 hackers ni. melayu punya pun ada. :)

Reply

decrewz 14 February 2011 at 11:07 am

Jai dh cuba cari, banyak jugak la.. Ada sesetengah tu dah tutup.. Ntah2 forum tu pun kena godam…ha3
decrewz recently posted..Buffered Earning Yang ke-4

Reply

Mohd Isa 16 February 2011 at 11:31 am

haha, forum hackers ni tak boleh hidup lama. dia buka kejap jerk, pastu dalam masa terdekat dia akan tutup. bahaya kot share ilmu hackers ni. :)

Reply

eiela 13 January 2011 at 10:51 am

oo,,serius baru tau nih. patutlah ada msg suruh verify itu ini. rupanya facebook digodam. kena ikut step dia la nih.
eiela recently posted..Tidak! Rambutku Dah Beruban

Reply

Mohd Isa 14 January 2011 at 7:09 am

yurp, kalau dia suruh verify semula. better verify semulalah, kemingkinan kena hack. ikut sahaja step yg diberikan. :)

Reply

zoul 13 January 2011 at 11:11 am

Eh bro… ko carilah info camne caranya akaun FB kita boleh kena hack, pastu cara nak elakkannya.. Buat entri kat sini nanti aku ikut jer.. hi hi

Ko pg switz tak beli pa pe ke..? wakaka
zoul recently posted..Bagaimana Perokok Boleh Buat Duit

Reply

Mohd Isa 14 January 2011 at 7:12 am

yang tu dalam proses carian, tengoklah kalau ada masa lebih skit. aku tuliskan mengenai facebook hack dan security.

haha, aku pi tak sampai seminit pun. :P

Reply

MDHAFiZ.NET 13 January 2011 at 2:17 pm

x baik godam menggodam nih….berdosa…
MDHAFiZ.NET recently posted..How Targetted Traffic- Can Boost Your Income

Reply

Mohd Isa 14 January 2011 at 7:12 am

tahu takpa, tuhan marah. :)

Reply

ohcikgu 14 January 2011 at 5:54 am

mak aii. sampai ke switzerland nun tu..

Reply

Mohd Isa 14 January 2011 at 7:14 am

itulah, sampai Switzerland aku dibuatnya. selalunya orang godam melalui hp. susah nak trace skit, setakat trace kawasan jelah.

Reply

mancai 14 January 2011 at 5:11 pm

pernah terkena kat akaun fb kedua… tapi yang herannya akaun tu kosong je.. member pun 3 orang… cuma layan game kalau dah bosan kat situ… buat posting pun tak pernah… ish2…

Reply

Mohd Isa 17 January 2011 at 8:14 am

haha, biasalah tu bro. hackers dah tak kira benda tu semua, jji dapat hack akaun org. dah jadi kepuasan bg dorg. :)

Reply

Ali ridha 14 January 2011 at 10:40 pm

benda ni selalu aku alami.
akaun facebook aku diakses
di Amerika.haaa.
Ali ridha recently posted..Perempuan tolak cinta lelaki baik

Reply

Mohd Isa 17 January 2011 at 8:15 am

pergh, sejak bila ko g Amerika. memang terbaik hackers skg ni. abis semua akaun org dia nak hack, tak kira ada kepentingan atau tidak.

Reply

aizuddin 15 January 2011 at 10:25 pm

security memang kena power..sebab tu dioarang siap buat pertandingan untuk hackers sekali..
aizuddin recently posted..Western Digital My Passport Essential SE

Reply

Mohd Isa 17 January 2011 at 8:16 am

itulah pasal, kalau takda hackers pun susah gak. siapa nak wat testing plak. maklumlah, cam anti virus gak. kena wat virus dlu baru leh wat anti virus. :)

Reply

titan 20 January 2011 at 12:46 pm

kena hack tu aku tak kesah. Tapi bila kena ban..memang aku sakit hati..
titan recently posted..Setahun lebih bersama dengan Adfly

Reply

Mohd Isa 21 January 2011 at 4:24 pm

haha, kalau bab ban tu. memang tahap melampaulah. :)

Reply

syawal 18 February 2011 at 1:15 am

aduh..acc aku dah kena hack…sapa2 leh tolong email kat aku ye mus30@ymail.com…plzzzzzz huhuhuhu email hotmail aku pon dia tukar pass aduyai

Reply

Mohd Isa 20 February 2011 at 2:07 pm

erk, nak emel apa ni?

Reply

akma 14 November 2011 at 11:06 pm

erm…takotnya…fb dah kena hack..nak bukak xleh langsung…roomate tanya ang ngah online ka???? xonline pun tapi fb active…pelik2…sok bangun pagi2 bukak fb tp, xleh…huhu…banyak kali kot masok email n password…tetap xleh…suh kawan cek kat frend dia ada x nama fb kita…huhu dah xdak…geram tol…apa yang sy perasan naik email ni masa nak bukak fb…”sukacuri@yahoo.com”

Reply

Mohd Isa 15 November 2011 at 2:47 pm

wah, dasyatnya. mmg tak boleh diselamatkanlah. tp boleh cuba klik pada forgot your password kan…tak cuba ke?

Reply

akma 20 November 2011 at 11:22 pm

dah cuba tp xleh jugak….fb kata ” we couldn’t find your account.”

Reply

Mohd Isa 21 November 2011 at 11:28 pm

itu dah kes besar tu, dorang dah delete la kot.

Reply

akma 20 November 2011 at 11:24 pm

fb kena hack!!! erm…apa yang depa nak sebenarnya???

Reply

Mohd Isa 21 November 2011 at 11:30 pm

nak uji tahap security fb kot. hehe

Reply

sya mimie zeme 25 December 2011 at 2:48 am

ad0iii!!fb aku kena hack!!
bru je..nk log in tp x b0ley2..
eeee geram t0L…!!

Reply

Mohd Isa 25 December 2011 at 8:44 pm

sabar jelah, recover dengan emel tak boleh ke? ke tak pernah activate dengan emel?

Reply

azmi bin man 21 January 2013 at 10:59 am

acc fb saya engku raja kayangan pun kena hack dn telah diremove alamat email kpd loh.salam@ymail.com mereka dri group single attack crew…

saya mohon bantuan kpd anda yang otai cmner cara nak kembalikan acc engku rajakayangandua tersebut sebab itu acc poenting saya biznezz online…

Reply

Mohd Isa 21 January 2013 at 1:53 pm

tak tahulah, rasanya kena hubungi pihak fb. tak silap dia akan minta scan ic untuk pengesahan.

Reply

azmi bin man 21 January 2013 at 11:00 am

acc fb saya engku raja kayangan pun kena hack dn telah diremove alamat email kpd loh.salam@ymail.com mereka dri group single attack crew…

saya mohon bantuan kpd anda yang otai cmner cara nak kembalikan acc engku rajakayangandua tersebut sebab itu acc penting saya biznezz online…

Reply

Hantar Komen

CommentLuv badge

Sebelum:

Selepas: